Reklama
 
Blog | Lukáš Dubský

Pískat či nepískat?

Blíží se finiš hokejové extraligy a na ledě se jako vždycky koncem sezony začíná objevovat plno emocí. Ze strany fanoušků, trenérů, hráčů i ostatních aktérů. Smutné ovšem je, že se hráči opět uchylují ke svalování viny z vlastních neúspěchů na rozhodčí.

V minulém týdnu to dokázal plzeňský forvard Martin Straka. Člověk by si myslel, že hokejista s jeho zkušenostmi bude mít trochu větší nadhled a soudnost. Straka v rozhovoru pro deník Sport obvinil z prohry Plzně ve Znojmě rozhodčího Šíra, který si dovolil poslat Západočechy pár minut před koncem do dvojnásobného oslabení. Podle Straky se nejednalo o faul, za který by se posílalo do třech. Nutno podotknout, že zákrok to byl diskutabilní. Podle záběrů České televize to vypadá, že rozhodčí postupoval správně, když odpískal plzeňskému obránci háček, ovšem předseda komise rozhodčích Pavel Halas je jiného názoru a mladého ostravského sudího potrestal.

Necháme-li ale stranou klasifikaci tohoto zákroku, je stejně velice zajímavé číst Strakovu argumentaci. Bývalý reprezentant si totiž myslí, že aby mohl někdo jeho tým poslat dvě minuty před koncem do tří, musel by protihráčovi přinejmenším useknout hlavu. Dodává k tomu, že to sice trochu přehání, ale přesto je zvláštní slyšet taková slova z úst šikovného útočníka, který by měl být rád, že se rozhodčí snaží po celý zápas trestat fauly hokejkou, kterými se obránci snaží zastavit právě ty technicky vyspělé hráče.

Strakovi a ostatním hráčům, kteří se rozhodnou komentovat výkony rozhodčích, by rozhodně prospělo, kdyby si na chvíli sundali klubové brýle a hodnotili výkony sudích racionálně. Pak by třeba pochopili, jak směšné argumenty používají. Obzvláště oblíbený je ten, že takovýchto zákroků bylo v utkání padesát a pískal se bohužel až ten jedenapadesátý. To sice v některých případech může být pravda, ale jen těžko to může sloužit k obhajobě faulujícího hráče. To je stejné jako kdyby se řidič projíždějící pravidelně stokilometrovou rychlostí úsekem, kde je povolená padesátka, snažil policistovi vysvětlit, že ho nemůže pokutovat, protože tu takhle jezdí vždycky a nikdy to nikomu nevadilo. Na první pohled je zřejmé, jak trapně by taková obrana vyzněla.

Reklama

Možná by bylo spravedlivé, kdyby se po každém zápase udělal brífink, na kterém by hráči zkritizovali (či pochválili) výkony rozhodčích a naopak muži v pruhovaném by hezky podrobně rozebrali výkony hokejistů. Těžko říct, komu by dřív došla trpělivost a vzdal by účast na takovéto akci.